Pátek 29. Březen
Moravská Třebová
°C

Turnaj Brezno (ročník 2008)

Turnaj Brezno (ročník 2008)

Dne 3. 1. 2019 se ročník 2008 vydal na turnaj k sousedům ze Slovenska, do hokejového města Brezna, kde sehrál 7 zápasů během dvou dnů. Hrálo se 2x 15 minut a poslední 2 minuty čistého času.

Naši borci se po dlouhé cestě navečeřeli a odjeli na ubytovnu kousek od stadionu. Ráno nás čekal perný den. Tři zápasy během dvaceti čtyř hodin. První zápas začal v 9:15 proti Slovensku (Banská Bystrica). Od první minuty bylo jasné, jakým směrem se zápas bude vyvíjet. Naši borci tlačili soupeře do úzkých a sázeli jeden gól za druhým. Po prvních 15ti minutách bylo skóre 0:6 v náš prospěch. Druhá patnáctiminutovka byla hodně podobná. Klukům se dařilo a měli velikou radost ze hry, což pramenilo ze vstřelených gólů. Konečný stav zápasu 0:12 pro Slovan. Po podání rukou kluci poděkovali fanklubu (rodičům) a mířili rychle do kabin, kde čekali na trenéra Jaromíra Parolka, až rozjede vítězný pokřik.

Poté jim sdělil, že je každý zápas jiný, je potřeba se připravit na další, kde nás čekal soupeř z Polska (Nowy Targ). Utkání začalo v 11:45. Hra se přelévala ze strany na stranu, bylo se na co dívat. Ze začátku druhé části zápasu jsme dostali branku a kluci z toho byli zkroušení. Trenér jim promluvil do duše a řekl, že hra končí posledním písknutím. Minutu před koncem se povedlo hráči Teodoru Leierovi (č. 16) vstřelit gól na 1:1 a rázem jak když do nich střelí, byli všude. Najednou jim vše vycházelo, ale času bylo málo. Trenér je ujišťoval, že pokud budou nájezdy, tak ty určitě dají, ale ty už být nemusely, protože poslední sekundu před koncem Petr Daneš (č. 24) vstřelil branku a borci mohli znovu oslavovat vítězství 2:1.

Po obědě nás čekal výběr z Francie (Meudon). Trenér vyhecoval hráče a šlo se na střídačku. Kluci si poslechli hymnu. Rázem se na ledě spustil kolotoč na jedné straně hřiště, klukům se opět dařilo a byli při chuti, sázeli jeden gól za druhým, po první půlce to bylo 0:8 pro náš výběr a trenér sděluje hráčům, ať si v útoku dělají, co chtějí, ale v obraně bude pořádek a to až na pár drobností dodrželi. Zápas skončil 1:13 pro náš tým. Bylo to nádherné. Po prvním dni jsme měli pěkně našlápnuto.

V 15:15 začaly dovednostní soutěže hráčů a gólmanů. Gólmani měli slalom, přeskoky, střelbu na bránu a slejdy na čas. Na druhé straně byl závod trojic ve slalomu – vedení puku. Toho se zúčastnili hráči Jáchym Sekáč, Teodor Leier a Petr Daneš. Vše skončilo výborně a kluci šli do rozstřelu o trofej, což se jim povedlo a vyhráli, každý z nich dostal sošku hokejisty a diplom za prvenství. Další dovedností byla síla střely, kde se zúčastnili Vlastimil Antošovský a Jaromír Parolek. Proběhlo pár výstřelů na bránu a rázem se začalo ukazovat, kdo má jakou střelu. Jaromír Parolek skončil na 5. místě a Vlastík Antošovský při síle střely 70 Km/h skončil na 3. místě, což ale to nestačilo k vysněné sošce. Tu nakonec vyhrál kluk z výběru Maďarska. To nebylo všechno, čekala nás ještě jedna dovednost. Rychlostní kolečko, kterého se zúčastnili Adam Svozil a Jiří Parolek. Po sečtení všech časů se postavili proti sobě borci z Česka a Slovenska. Bylo to těsné, ale vyhrál Adam Svozil, který si přebral sošku hokejisty a diplom. To bylo vše z pátečního dne na stadionu v Brezně. Už nás čekala jen večeře a odchod na ubytovnu. Druhý den nás čekal celek Maďarska a trenér musel zavelet a stanovit večerku na 21 hodin.

Budíček a ranní procházka, která byla úžasná. Kluci byli natěšení do dalšího utkání, které začalo hned v 8 hodin ráno. Opět bylo vidět, jak je to baví a vychází jim plnění pokynů trenéra. Po vstřelení prvního gólu jako by se nabudili a byli zase všude. Vše jim fungovalo a z toho pramenily i další góly do sítě Maďarska (Gyȍr). Po závěrečném gongu skončil zápas 5:0 pro Slovan. V kabině byla velká oslava a kluci si stále připouštěli, že by mohli vyhrát vysněnou nejvyšší metu „Zlatý pohár“.

Na cestě do finále nás čekal poslední celek ze Slovenska a to domácí tým Brezno. Čas zápasu 11.30. Od první minuty bylo vidět, kdo je pánem na ledě, Slovan do Brezna stále bušil a to se pořád drželo a drželo, však měli v brance dobrého gólmana. A tak zápas skončil 0:0. Nyní přišlo na nájezdy, které hned Slovan proměnil krásným ukázkovým blafákem do forhendu a střelcem, který se o to zasadil, byl Teodor Leier. Na druhé straně se blýskl náš gólman Adam Zavoral, když zlikvidoval všechny tři nájezdy, a bylo hotovo. Výhra 0:1 po samostatných nájezdech. Tím to pro nás bylo jasné – postupovali jsme z prvního místa. Velký úspěch!

Po dokončení vzájemných soubojů na nás padl celek z Brezna. Už jsme věděli, jakou hru hrají, a tak v 14.00 začal boj o postup do finále. Od první minuty bylo jasné, že půjde o dobývání pevnosti Brezno. Gólman je stále držel nad vodou, až se najednou začal Slovan prosazovat a střílet góly jeden za druhým. Souboj skončil 0:5 pro Slovan. Kluci po zaznění sirény slavili jak šílení, však si to dovedete představit, krůček od zlata. Čekali jsme, až jak se rozhodne ve čtvrtfinále mezi týmy Polska a Maďarska, kdo z nich půjde dál, i když to nevypadalo, vyhrávali Maďaři 0:2, ale po hrubých chybách najednou Polsko vedlo 4:2 a tak to také skončilo. Tím byla jistá finálová bitva mezi Českou republikou – Slovan a Polskem – Nowy Targ. Ještě než k této bitvě došlo, kluci shlédli bitvu o třetí místo. Po ukrutném boji získali třetí místo hráči Brezna.

Další, co nás ještě čekalo, byla hra PUK GAME – Tombola. Ta obnášela střelbu ke kuželu, který se nacházel ve středovém kruhu. Hromada prodaných puků označených čísly, a odpočítávající čas dvou minut. V mžiku bylo na ledě velké množství puků a ty, co byly nejblíže ke kuželu byly zapsány rozhodčím. Začalo se vyhlašovat – čepice – Adam Zavoral, puk – Adam Svozil, puk – Jáchym Sekáč, nálepka na hokejku – Adam Svozil a hokejka Warrior – Samuel Šejnoha.

Po této části se mohlo začít konečně bojovat o zlato mezi Polskem (Nowy Targ) a Českou republikou (HC Slovan Moravská Třebová). Souboj začal zajímavě. Hned v úvodu jsme dostali gól a kluci jako kdyby to zabalili. Vzápětí jsme dostali druhý a trenér znejistěl, než skončila třetina prohrávali jsme 3:0 a musel rychle vymýšlet novou strategii, něco s tím udělat. O přestávce borcům řekl, co mají dělat, ale stále málo platné, jako kdyby měli svázané ruce. Najednou nic nefungovalo, v 11 minutě jsme dostali branku na 4:0 a to už bylo asi jasné, kdo vyhraje. Povinností trenéra bylo stáhnout hráče na dvě pětky s důrazem, že o zlato se takhle nehraje. Kluky jako kdyby polila nová síla, začali soupeře tlačit a první lajna zařídila destrukci. Po nahrávce se do brány trefil Teodor Leier a vzápětí po krásném průniku prostřelil brankáře znovu. Nyní nastoupila druhá pětka. Bylo stále málo času, netrvalo dlouho a kluci protlačili další gól, který vstřelil Jáchym Sekáč. Boj pokračoval za stavu 4:3 a čas se posouval ke konci. Naši borci tlačili na soupeřovu branku víc a víc a očekávané vyrovnání bylo na spadnutí. Zařídil ho z rohu přihrávkou na střed hřiště a sám zakončoval Petr Daneš. Rázem bylo srovnáno. V tuto chvíli byl trenér nadmíru spokojen. Ale kluci chtěli stůj co stůj vyhrát. Za stavu 4:4 se šlo opět na buly a po prohraném buly špatnou rozehrávkou od polského beka se kotouč odrazil k Teodoru Leierovi a ten se nemýlil a vstřelil gól na 4:5. Najednou se mohlo pomýšlet i na zlato! Hrálo se stále na jednu branku a soupeř se na nic nezmohl. Po krásné kombinaci střílel Svozil, ale trefil pouze gólmana, což bylo důležité. Od něho se to odrazilo k Jáchymu Sekáčovi a ten zařídil gól z otočky do prázdné klece na 4:6. Pokus o nějaké zvrácení zápasu se už moc nekonal. V situaci, kdy se dostali hráči před našeho gólmana, neuspěli. Trenér Poláků nasadil do hry to nejlepší, co měl a brankář opustil bránu. Polsko v šesti proti pěti. V tuto chvíli si trenér Jaromír Parolek vzal TIME OUT a postavil též to nejsilnější. Po vhozeném buly se chvilku hrálo, ale po chybě polského beka se řítil na prázdnou bránu Jaromír Parolek ml. se dvěma dojíždějícími hráči Polska a vstřelil poslední branku tohoto turnaje. Stav 4:7 byl vyvrcholením zápasu, který ještě dělily 2 sekundy od konce. Všem divákům i hráčům bylo jasné, kdo skončil jako vítěz. Poslední hvizd rozpoutal neuvěřitelnou radost Slovanu z výhry.

HOŠI DĚKUJEM !!!

Sestava: Antošovský, Daneš, Kapl, Jelínek, Parolek, Parolek, Zavoral, Svozil, Košťál, Sekáč, Pokorný, Leier, Parolek, Muselík, Pospíšil, Němeček, Šejnoha

Published by David Klodner