Čtvrtek 25. Duben
Moravská Třebová
°C

Pavel Kršňák

Pavel Kršňák

Pavel Kršňák odpovídá na dotazy Dana Prokopa.

Tentokrát s delší pauzou, ale byl by hřích nevyužít mrazů a týden si užívat bruslení na rybníku (myslím tím svého syna, který mi tentokrát s rozhovorem pomáhal, protože kdo mě zná, tak ví, že já bruslit neumím :-).

Pro další povídání jsem tentokrát oslovil manažera týmu mužů Pavla Kršňáka a dlouze jsme si popovídali.

První otázka se ukázala jako nejtěžší a Pavla dost rozhodila. Jak moc tě zasáhl odchod Libora?

Omlouvám se, ale je to pro mě velmi osobní a nedokážu na ni ještě reagovat.

Jak velký problém je pro tým mužů tahle nesezona?

Stejný problém jako pro ostatní oddíly v kraji a každý se s tím bude muset nějak popasovat. Zásadní problém v tom nevidím, co se může projevit bude u hráčů kteří loňské léto moc nenatrénovali a teď přes zimu nemůžou, mohou mít velké problémy v příští sezoně. S klukama jsme mluvili řekli co by měli dělat a teď záleží na nich jak se dokáží udržet ve fyzické kondici.

I ty jako mnoho dalších jsi postižený hokejem. Je něco pozitivního na tom že se nehraje?

Myslel jsem si že ne, hlavně na začátku. Najednou jsem neměl co dělat, zbývalo mi strašně moc času a bylo těžké si najít náhradní program, když je všechno zakázaný. Časem jsem si dokázal zábavu najít a měl jsem co dělat. Ale v této době kdy by soutěž byla v té nejatraktivnější části mi hokej zase hodně chybí.

Když se vrátím zpátky v čase: když jsme spolu dělali rozhovory vždy jsi se ptal co mě na právě odehrané sezoně překvapilo. Vždy jsem říkal, že za ty roky by už mě nemělo nic překvapit a stejně se vždy něco najde. No a letošní sezona opět situace, kterou bych si nedokázal představit, že se stane.

Už ses srovnal s odchodem hráčů ke konkurenci do České Třebové?

To už asi hned potom co jsem se o tom dozvěděl. S hráči jsme si to vyříkali, na jednu stranu je chápu. Na tu druhou mě někteří překvapili jak k tomu přistoupili a myslím si, že se to dalo řešit i trochu diplomatičtěji. S odchodem hráčů jsem se tedy srovnal, to se prostě stává, co mě na tom mrzí víc je, že si kluby v krajské lize mezi sebou přetahují hráče. Já osobně nemám potřebu volat do sousedních klubů a tahat od nich hráče k nám. Já když sháním nového hráče obracím se na týmy z jiných soutěží a byl bych rád kdyby k tomu tak přistupovali i ostatní.

Ke gólmanům máš blízko, sám jsi za Slovan chytal. Mohl bys udělat žebříček z gólmanů, kteří za nás chytali a kam bys umístil sebe?

Nejde hodnotit gólmany v průběhu let, protože za tu dobu se hokej hodně změnil. Vše se za ty roky změnilo, je to rychlejší chytá se jiným stylem a kvalita výstroje je taky někde jinde. Já si vážím všech gólmanů, kteří za nás v průběhu let chytali. Velmi dobrou práci zde odvedl Petr Bureš, v poslední době Michal Turek je naší kvalitní stálicí. Ale pořadí kdo byl lepší bych nedokázal sestavit.

 Jak moc je těžké sehnat hráče, aby byl trenér spokojený?

Takhle to nejde brát. Jsou roky kdy jsme vyhrávali nebo se nedokázali dostat na bednu. Vždy to je hlavně o tom jak si kluci sednou, samozřejmě kvalitu mít musíš, ale pokud si hráči nerozumí mezi sebou, dobrý výsledek neudělá sebelepší trenér. Taky záleží na tom jak moc se ti vyhýbají zranění a pracovní povinnosti hráčů což dobrou sestavu taky hodně ovlivní. A navíc pokud bych trenérovi sehnal pro naši soutěž a teď to přeženu extraligové hráče, kteří sami rozhodnou zápas, tak bych trenéra nepotřeboval a mohl bych se tam postavit sám. Trenér je tady od toho aby dokázal z týmu co máme dostat co nejvíc a to se mu daří, protože výsledky posledních sezón o tom vypovídají.

Místo sportovního výkonu jsem si pro tebe ve spolupráci s Vojtou připravil hokejový kvíz. A protože se k rozhovoru nachomýtl předseda oddílu Jiří Kavan i jemu jsem položit tytéž otázky. Nejdřív jen otázky aby i vy čtenáři jste se mohli zúčastnit a vyzkoušet své znalosti

  1. Jak se jmenuje nejlepší bratrská dvojice v NHL?
  2. Nejstarší hráč, který nastoupil do zápasu v extralize?
  3. Za jaký tým hrál náš trenér v Dánsku?
  4. Kolik českých hráčů letos nastoupilo v NHL?
  5. Kolik skončil náš poslední zápas v sezoně a kdo dal poslední náš gól?
  6. Jak se jmenuje nejlepší bratrská dvojice v NHL podle počtu získaných bodů?

PK: To budou ti švédi, bratři Sedinové

JK: Bratři Sedinové

Správná odpověď: Wayne a Brent Gretzky – 2861 bodů (2857 + 4) méně známý bratr odehrál 13 utkání za tým Tampa Bay se ziskem 4 (1+3) bodů.

Jen pro zajímavost pokud by otázka zněla nejlepší bratři v NHL, byla by odpověď jiná a to bratři Sutterové, celkem jich bylo šest a získali 2934 bodů (velmi zajímá rodina a doporučuji si o nich vyhledat víc informací)

 Nejstarší hráč, který nastoupil do zápasu v extralize?

PK: To nevím, ale zkusím tipnout Alinč

JK: To vím Evžen Musil starší, odehrál jedno střídání byl to dárek od klubu k narozeninám

Správná odpověď: Evžen Musil st. v 70 letech a deseti dnech, nastoupil na jedno střídání za Pardubice proti Vsetínu, které odehrál společně se svým synem a vnukem

  1. Za jaký tým hrál náš trenér v Dánsku:

PK: Tohle bych měl vědět, minimálně mi to trenér už dvakrát říkal, ale stejně si to pořád nepamatuji J

JK: Tohle netuším neznám dánské týmy, tak zkusím za Kodaň

Správná odpověď: IK Odense  37 zápasů se ziskem 59 bodů (32 + 27)

  1. Kolik českých hráčů letos nastoupilo v NHL

PK: Jen tipnu 23

JK: Tipnu 28

Správná odpověď: 34 pokud tedy čerpám ze správných údajů J

  1. Kolik skončil náš poslední zápas v sezoně a kdo dal poslední náš gól?

PK: To jsme prohráli v Chotěboři 3:1 a branku vstřelil, pokud si to dobře vybavuji Dominik Marek

JK: Tuším prohra 3:2 a branku vstřelil Dominik Marek

Správná odpověď: prohra 3:1 v Chotěboři, jediný gól našeho týmu vstřelil Dominik Marek

Další část rozhovoru už budeme vést v humorném duchu, a proto berte otázky i odpovědi s nadhledem.

Vím o tobě, že v sezoně chodíš na stadion prát hráčům dresy. To se nenašel nikdo jiný, kdo by to dělal anebo tě to baví?

Nenašel se takový vůl a někdo to udělat musí.

Pokud mi paměť dobře slouží, nebyla ještě sezona kdy jsi se „nesápal“ po rozhodčích. Jak s nimi vycházíš?

Všichni mě znají a ví jaký jsem. Dřív se mi to stávalo mnohem častěji. Teď už přece jenom se dokážu více krotit, ale občas ještě vybouchnu. Vím, že tím nikomu nepomůžu, spíš uškodím a to jak hráčům tak i rozhodčím.

Tvoje největší hokejové zranění?

To přišlo až po skončení aktivní kariéry, kdy jsem si společně s vrstevníky chtěl ještě o vánočních svátcích dokázat, že na to ještě mám. Při zákroku mi ujela brusle a já si utrhl tříslo.

Proč když spolu jedeme do Světlé na zápas musí naše auto odjíždět jako poslední od zhasnutého stadionu?

Když už jedeš takovou dálku tak si to musíš vychutnat se vším všudy. Po zápase si chceš promluvit s hráči, trenérem a potom když se zakecáš s domácími tak odjíždíme jako poslední.

Blbá otázka od starších žáků. Určitě jsi v mládí stopoval a já chci vědět kolikrát ti zastavil vlak?

Ani jednou, já totiž nikdy v životě nestopoval. Nikdy jsem ani nechtěl a k tomu se váže příběh, kdy jsem jako mladý kluk šel večer radši pěšky ze Svitav do Moravské, než abych zvedl ruku a nechal se svézt od někoho cizího.

Začal jsi jezdit na elektrokole, nejsi na to ještě mladý?

Dobře víš, že na kole mám odježděnou spoustu kilometrů. Při koupi nového kola jsem se rozhodoval, dal jsem si klady i zápory a nakonec jsem vybral elektrokolo. Přece jenom nejsem nejmladší váha se taky zvedla a díky elektrokolu vyjedu na všechny kopce v okolí kam jsem dřív jezdil a teď už na to nemám dostatečnou fyzičku.

 

 

Published by Jiří Kavan