Pátek 29. Březen
Moravská Třebová
°C

A-TÝM: Hodnocení sezóny z pohledu hráčů

A-TÝM: Hodnocení sezóny z pohledu hráčů

Po předčasném konci sezóny jsme krom trenéra vyzpovídali také několik hráčů moravskotřebovského A-týmu – kapitána Dominika MARKA, asistenta kapitána Dominika CACHA a brankáře Marka PEKSU. Jak s odstupem času průběh letošní soutěže hodnotí a co prozradili o nadcházející sezóně?


Dominik MAREK

kapitán

Jak celkově hodnotíš letošní sezónu?

S odstupem času spíš pozitivně. Příprava na letošní sezónu byla trochu komplikovanější. První zápasy jsme byli rádi, že se sejdeme v takovém počtu, abychom mohli do utkání vůbec nastoupit. Během rozjeté sezóny se ale podařilo sehnat kvalitní hráče. Vytvořil se tady mladý perspektivní konkurenceschopný tým, který může mít do budoucna vysoké cíle.

Ve čtvrtfinále play-off jste vypadli s Litomyšlí. Které hlavní faktory sérii podle tebe rozhodly?

Těžko říct, myslím, že to bylo převážně naše uspokojení z přechodu přes osmifinále. V prvním kole play off jsme narazili na tým Chocně, se kterým jsme sehráli hodně vyrovnanou sérii, tu rozhodlo až páté utkání. Do zápasů s Litomyšlí jsme se pak hlavou úplně nedostali, chyběla nám i bojovnost. Na soupeři bylo vidět, že má větší chuť a musím říct, že nás vyřadil zaslouženě, vůbec nás nenechal se do série dostat.

V čem byl tým silný? Za co bys ho pochválil?

Z mého pohledu byl tým silný v soudržnosti. Vytvořil se tady velmi dobrý kolektiv lidí, který fungoval na ledě i mimo něj. Co se týká hry na ledě, oproti minulému roku se soutěž dost zrychlila. Tomu se tenhle mladý tým poměrně dobře dokázal přizpůsobit. Naše hra byla hodně aktivní, za to bych tým pochválil.

S novou sezónou přišlo i několik nových věcí. Jednou z nich byla změna trenéra, co nového do mužstva přinesl? Jak jsi byl s touto změnou ty osobně spokojený?

V první řadě chci říct, že jsem s bývalým vedením a trenérem žádné problémy neměl a jejich práce jsem si vážil, to oni mě do Moravské Třebové přivedli. Na druhou stranu, po minulém roce už asi bylo potřeba něco změnit a já nového trenéra hodnotím určitě pozitivně. Dal týmu směr a úplně jinou tvář. Dokázal z nás udělat velmi kompaktní a aktivní tým, který si zakládal na rychlém přechodu hry.

Letos jsi měl na dresu Slovanu poprvé kapitánské „Céčko“,  co to pro tebe znamenalo? Je to pro hráče výhoda nebo tě to naopak na ledě trochu svazovalo? Byla pro tebe role kapitána nová?

Tým prošel velkou obměnou hráčů za těch pět let, co jsem odehrál za Slovan. Když jsem do týmu přišel, byl jsem jeden z těch nejmladších. Teď patřím ve dvaceti pěti letech k nejstarším. Na začátku sezóny se zranil Tomáš Faltus, který měl být kapitán, tak to na mě nakonec tak nějak vyšlo. Musím říct, že být kapitán v týmu, který je zvyklý hrát na předních příčkách tabulky, je obrovská zodpovědnost. Nějaké zkušenosti s Céčkem na hrudi jsem měl z mládeže, ale to je něco úplně jiného, takže to pro mě bylo spíš nové.


Dominik CACH

asistent kapitána

Co tě jako první napadne, když se zeptám na celkové hodnocení letošní sezóny? 

Pro mě osobně je momentálně ještě pořád trochu zklamání, že jsme se v play off nedostali dál. Sezónu jsem si ale užil, máme tady skvělou partu.
Bohužel jsme se hodně potýkali s problémy s hráči, bylo hodně zranění, několik z nich to vzdalo. V kádru se v průběhu sezóny vystřídalo dost hráčů, takže bylo celkem komplikované skládat sestavu tak, aby do sebe všechno zapadalo. Myslím, že úroveň letošní soutěže se hodně zvedla, za to jsem moc rád. Řadu zápasů jsme odehráli s hodně kvalitními soupeři, k tomu přispěl určitě postup do lepší skupiny. Mám pocit, že takový hokej jako letos se tu ještě nehrál. Jsem rád také za příchod trenéra.

Do třetího kola play off vás nepustila Litomyšl, přesto bylo z různých koutů stadionu slyšet, že tým Moravské Třebové měl na víc. Jaký byl podle tebe hlavní důvod jednoznačného výsledku 3:0 na zápasy?

I já si myslím, že jsme měli na víc. Situace, ve které jsme byli – zranění klíčoví obránci a dva důležití útočníci, ale přispěla k tomu, že výkony byly nevyrovnané. Přechod přes osmifinále nás stál hodně sil, byli jsme rádi, že jsme ho zvládli. Dva dny na to přišel první zápas čtvrtfinálové série. Zápasy šly rychle za sebou a nejspíš nám trochu chyběly síly. Na soupeře jsme fyzicky nestačili. Litomyšl hrála hodně chytrý hokej, to nám taky chybělo, a to převážně v koncovce. Tam byl největší rozdíl, soupeř byl produktivní a my v té sérii ne. Kvalitní soupeř, který kontroloval výsledky. Alespoň jeden zápas jsme ale zvládnout měli.

S novou sezónou přišla změna na trenérské lavici. Co k tomu můžeš říct? Co důležitého se novému kouči do mužstva podařilo vnést?

Z pozice člena výboru jsem strašně rád, že se nám zkušeného trenéra Přecechtěla podařilo do Moravské Třebové přivést.
Je to velmi kvalitní trenér, našel přednosti našeho poměrně mladého mužstva, věděl z čeho můžeme ve hře těžit a dokázal to využít. Rychlé bruslení, nepříjemné napadání a rychlá rozehrávka, to všechno hru hodně zrychlilo. Vnesl do mužstva drive a zocelil ho. Celou sezónu se trápíme s koncovkou, to se nám zatím vyřešit nepodařilo, je to individuální věc každého z nás. Trenérovi se podařilo zvednout úroveň hry, i když měl pod sebou hodně mladé mužstvo. Za mě je ta změna hodně velké plus.

Máš za sebou první sezónu v pozici asistenta kapitána Slovanu, co pro tebe tahle role znamenala? Ovlivňovalo „Áčko“ na dresu v některých momentech tvoji hru?

No já k tomu přišel jako slepý k houslím. Tomáš Faltus, který měl být v sezóně kapitánem se ještě před jejím začátkem zranil, jeho post převzal Tomáš Berčák, který ale kvůli osobním záležitostem nestíhal všechna utkání. Nakonec se céčko dostalo k Dominikovi Markovi, který tým vedl skvěle a jsem rád, že byl kapitánem zrovna on. Asistentem byl v tu dobu Libor Janků, já ho pak na pár zápasů zaskočil a áčko už mi zůstalo. Mám docela poctivou docházku, tak asi i kvůli tomu. Nebylo to pro mě až tak důležité, když chci říct něco v šatně, tak to řeknu bez ohledu na písmenko na dresu. Troufám si říct, že to moji hru neovlivnilo.


Marek PEKSA

brankář

Když se zpětně ohlédneš, celá čtvrtfinálová série s Litomyšlí byla herně dost vyrovnaná, ale přesto třikrát slavil soupeř. V čem vám ujel vlak? Jak moc mrzí předčasné ukončení sezóny?

My jsme za sebou měli obrovsky náročnou sérii na pět zápasů s Chocní, stála nás hodně sil a to bylo za mě nejspíš rozhodující. V poměrně vyrovnaných čtvrtfinálových bojích s Litomyšlí jsme už nedokázali zatlačit na pilu. Hodně zkušené mužstvo soupeře si výsledky hlídalo.
Samozřejmě konec sezóny mrzí vždy, pokud není vítězný. To k hokeji ale patři, všichni nemůžou být vítězem.

V Moravské Třebové máš za sebou druhý rok, se kterým přišla i změna trenéra. Jaká byla sezóna oproti té minulé?

Sezónu i trenéra hodnotím určitě pozitivně, trenéra Přecechtěla znám už z dětských let. Když jsem se o jeho příchodu dozvěděl, věděl jsem, že můžeme očekávat jen to dobré. Vnesl do mužstva řád.

Mluví se už o nadcházející sezóně? Vstoupíš do ní znovu jako brankářská jednička Slovanu?

Řekl jsem to v kabině a můžu to říct asi i veřejně. Já už bych do jiného klubu odcházet nechtěl. Můj hokejový život svého vrcholu dosáhl a teď se chci hokejem hlavně bavit, to se v Moravské Třebové děje. Jediná věc, která by mohla rozhodnutí změnit je návrat domů do Šumperka, což by každý jistě pochopil.

Published by Vendula Pokorna